Svačiny bývají kupodivu častou otázkou ohledně jídelníčku. Klienti si často neví rady, jakou svačinku zařadit a přiznávají, že pak vždycky skončí u jogurtu a nebo kefírového nápoje. Ne že by to byla špatná volba, ale nedají se jíst (pít) pořád, viďte? Zvolte tedy svačinu, která může mít nespočet variací – pomazánku. Jako základ můžete zvolit sýr cottage, tvaroh, gervais nebo ricottu. Osobně mám pomazánky z ricotty úplně nejraději.
Tuňáková pomazánka
- Ricotta
- Plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
- Lžička plnotučné hořčice
- Cibule (pórek, jarní cibulka)
- Pepř
- Petrželová nať na ozdobu
Vše smíchejte v misce a pak už jen namažte na celozrnný chléb a nebo knackebrot, ozdobte petrželkou a přidejte si k tomu zeleninu dle chuti – rajče, okurek, papriku.
Pomazánka z uzeného tofu
- Ricotta
- Uzené tofu
- Sezamové semínko
- Jarní cibulka
Uzené tofu nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte s ricottou, přidejte sezamové semínko a jarní cibulku.
Hummus
- Cizrna
- Tahini – sezamová pasta
- Sůl
- Česnek
- Citrónová šťáva
Uvařte cizrnu do měkka, ale vývar nevylévejte. Scezenou cizrnu rozmixujte. Opatrně přidávejte vývar tak, aby hummus nebyl moc řídký a stále mixujte. Poté přidejte malé množství tahiny (stačí opravdu málo, například 1-2 čajové lžičky). Následuje prolisovaný česnek, sůl a trocha citronové šťávy. Dochuťte dle vaší chuti. A máte zdravou pomazánku plnou bílkovin a zdravých tuků.
Nutriční hodnoty cizrny na 100g: 1360kj, bílkoviny 19g, sacharidy 61g, tuky 6g
Autor článku: Dana Kaňová