Pomazánky – super volba na svačinu

Svačiny bývají kupodivu častou otázkou ohledně jídelníčku. Klienti si často neví rady, jakou svačinku zařadit a přiznávají, že pak vždycky skončí u jogurtu a nebo kefírového nápoje. Ne že by to byla špatná volba, ale nedají se jíst (pít) pořád, viďte? Zvolte tedy svačinu, která může mít nespočet variací – pomazánku. Jako základ můžete zvolit sýr cottage, tvaroh, gervais nebo ricottu. Osobně mám pomazánky z ricotty úplně nejraději.

Tuňáková pomazánka

  • Ricotta
  • Plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
  • Lžička plnotučné hořčice
  • Cibule (pórek, jarní cibulka)
  • Pepř
  • Petrželová nať na ozdobu

Vše smíchejte v misce a pak už jen namažte na celozrnný chléb a nebo knackebrot, ozdobte petrželkou a přidejte si k tomu zeleninu dle chuti – rajče, okurek, papriku.

Pomazánka z uzeného tofu

  • Ricotta
  • Uzené tofu
  • Sezamové semínko
  • Jarní cibulka

Uzené tofu nastrouhejte na jemném struhadle, smíchejte s ricottou, přidejte sezamové semínko a jarní cibulku.

Hummus

  • Cizrna
  • Tahini – sezamová pasta
  • Sůl
  • Česnek
  • Citrónová šťáva

 Uvařte cizrnu do měkka, ale vývar nevylévejte. Scezenou cizrnu rozmixujte. Opatrně přidávejte vývar tak, aby hummus nebyl moc řídký a stále mixujte. Poté přidejte malé množství tahiny (stačí opravdu málo, například 1-2 čajové lžičky). Následuje prolisovaný česnek, sůl a trocha citronové šťávy. Dochuťte dle vaší chuti. A máte zdravou pomazánku plnou bílkovin a zdravých tuků.

 Nutriční hodnoty cizrny na 100g: 1360kj, bílkoviny 19g, sacharidy 61g, tuky 6g

Autor článku: Dana Kaňová

Partneři